Med över 1000 sjöar, djupa skogar, ett rikt naturliv och vägar kantade av blommor så är det här en vacker plats att uppleva på cykel – i din egen takt. Njut av vinden i håret, av kulturlandskap och av en nästintill helt asfalterad cykelled på totalt 15 mil som tar dig genom kuperad natur – utan att du behöver kämpa så mycket i backarna. Sjuhäradsrundan går nämligen till största del på en gammal banvall. Det innebär att du kommer att passera flera vackra stationsbyggnader, gamla järnvägsbroar – och bitvis cyklar du ovanför grantopparna! Och med tanke på att 12 mil är helt bilfri så är det här en utmärkt cykelupplevelse för hela familjen.

Längs med cykelvägen finns flera sevärdheter, ställen du säkert bara vill stanna på – och njuta. För det är vad du gör när du tar dig hit. Njuter. Av naturen, av de stilla sjöarna, Cykelleden tar dig genom totalt fyra kommuner och du cyklar genom flera tätorter.

En fördel med Sjuhäradsrundan är att du kan cykla runt och få start och mål på samma ställe. Du startar och avslutar i Ulricehamn. Bagaget transporterar vi mellan boendena. Du behöver bara tänka på att ta med vad du behöver för dagen på cykeln. Bagaget finns på plats när du anländer ditt boende.

3 cykeldagar, 2 övernattningar 

Startdagar:

Fredag 26/4 – 28/6

Onsdag och fredag 1/7 – 11/8

Fredagar 12/8 – 13/10

Dag 1

Ulricehamn – Svenljunga 65 km

Du startar med en fantastiskt vacker del av leden, längs med sjön Åsunden. Branta lövklädda sluttningar och kuperad terräng på båda sidor av cykelbanan. Här är historisk mark Sten Sture den yngre sårades av en kanonkula på Åsundens is 1520. I höjd med Marbäck hittades Bredgårdsmannen, 10.000 år gamla delar av en skalle grävdes fram – av en grävmaskinist. Under dagen passeras Vegby där finns camping, badplats och butik. Månstad är det lilla samhället som har fler kor än invånare. Om du vill kan du göra en avstickare till Hofsnäs Herrgård och Torpa Stenhus 6 respektive 11 km från cykelleden. Du kommer fram till Limmared, här finns 14 butiker med second hand, antikt och retro. Glasets hus är ett besöksmål som man inte får missa. Därför är dagens lunch bokad till er där. Nästa ort är Tranemo där den sexkantiga kyrkan med sju torn är ett av ortens landmärken. Uddebo är nästa lilla samhälle som passeras, med sina intressanta bebyggelsemiljöer. Nästa stopp blir Svenljunga, där finns rum bokat på pensionatet som ligger alldeles vid torget. Passa också på att ta en tur i Svenljunga. De flesta av butikerna ligger runt det kullerstensbelagda torget.

Lunch: Glasets hus Limmared.
Övernattning: Pensionat Svenljunga.
Middagen serveras på Tony’s i anslutning till pensionatet.

Dag 2

Svenljunga – Borås 38 km

Idag cyklar ni på Kindsbanan som trafikerades med godståg mellan Borås och Svenljunga 1885 till 1902. En av Sveriges mest kortlivade järnvägar. Vissa delar är hårt packat grusväg men i övrigt är vägen asfalterad. Du passerar många sjöar och badplatser utmed dagens tur. Mellan Svenljunga och Lockryd cyklar du på en rak cykelled som tar dig genom doftade myrmark. När det är dags för lunch stannar du vid Köksträdgården i Lockryd. Där är dagens lunchstopp. Du anländer Borås och tar dig på stadens cykelbanor fram till Borås centrum. Här är alltid något på gång. Staden är full av spännande offentlig konst. Du hittar härliga restauranger och fina vyer utmed Viskan. Idag ingår ingen middag i paketet så det är bara att botanisera bland stadens restauranger. Ni övernattar på Comfort Hotell Jazz centralt beläget inne i stan. Ni bor i den separata byggnaden Bakfickan med bara en minuts gångavstånd från huvudbyggnaden. In- och utcheckning samt frukosten är i huvudbyggnaden. I bakfickan finns också rum för cykelförvaring.

Frukost på pensionatet.
Lunch på Köksträdgården Lockryd.
Övernattning: Borås på Hotell Comfort Jazz.
Middag: Fritt val.

Dag 3

Borås – Ulricehamn 47 km

Här cyklar du till en början i stadsmiljö, men oroa dig inte det finns tydliga cykelstråk och cykelbanorna är ofta väl avskilda från trafiken. När du lämnat Borås kommer du åter ut på den gamla banvallen som tar dig hela vägen till Ulricehamn, längs med badsjöar, caféer och upplevelser. Avsluta gärna er cykeltur med ett besök på Kallbadhuset i Ulricehamn, med bastu och bad i sjön.

Frukost serveras på hotellet.
Lunch är bokat på Tångabo gårdsbutik och café.

Detta ingår i paketet:

3 cykeldagar
2 Logi
2 frukost
3 Lunch
1 Middag
Bagagetransport mellan boendena
Turbeskrivning och karta

Vill du starta utvilad på plats inför din cykeltur, rekommenderar vi att du kommer hit kvällen innan ni startar cykelturen, finns som extra tillval vid bokningen.

Är ni ett sällskap på fler än 4 personer? 
Maila oss på info@outdoorsupport.se så hjälper vi er.

Loading…

Glasets Hus

Här kan du besöka museum, glashytta och har du tur finns även en konstutställning på plats, till en kostnad av 50:- per person. Vill du prova på att blåsa glas i hyttan kostar det 450:- per person och tar ca 25 minuter.

TONYS RESTAURANG

Läckra hamburgare och pizzor i mysig miljö. På Tonys som ligger vid torget i Svenljunga har man ambitionen att ha gästen i fokus. Här kan du njuta av mat och dryck till såväl lunch som sena middagar.

I anslutning till restaurangen finns pensionatet där du övernatta i två-alternativt i trebäddsrum. Enkelbäddsrum kan bokas för en extra kostnad. Frukosten finns färdig att plockas fram av gästerna i pensionatets pentry.

Comfort Hotel Jazz

Comfort Hotel Jazz ligger på Borås huvudgata, Allégatan, mitt i city med bara ett stenkast från restauranger och shopping och endast två kilometer från Borås Djurpark. När du bor på Comfort Hotel Jazz ingår alltid en läcker frukostbuffé med många ekologiska och sunda alternativ. En riktig hotellfrukost! Frukosten serveras i hotellets huvudbyggnad.

Köksträdgården

På Köksträdgården serveras äkta och god mat tillagad med kravmärkta och lokala råvaror.

Tångabo Gård

Vi som driver Tångabo Gård heter, Håkan, Christer med fru Bodil och barnen Ebba, Ellen, August samt våra duktiga anställda. Tångabo Gård är en bondgård med mjölkproduktion som ligger i hjärtat av Västergötland. Stallet rymmer 230 kor, som mjölkas i robotar. Varmt välkomna att komma och besöka korna på gården.
Besök vår gårdsbutik här kan du köpa potatis, mjöl, havregryn, müsli och kalvdans från vår egen gård. Hitta även andra delikatesser samt inredningsdetaljer. Varmt välkomna att strosa runt i butiken och fika i vårt café!