Lena Molander

Jag är en friluftsnörd från början till slut. Jag är i princip född in i Friluftsfrämjandet med en mamma som mulleledare. Tidigt fattade jag att det var jättekul att leda barn och ungdomar ute i naturen, som strövare, frilufsare och TVM. Ledaruppdrag i Friluftsfrämjandet delade jag med mina egna friluftsäventyr. Mina äventyr delades så småningom tillsammans med ungdomar i Friluftsfrämjandet. Mycket paddling, vandring både i skogen och på fjället.
Ingen gemenskap går att jämföra med den gemenskapen man upplever ute i naturen tillsammans med andra människor. En brasa, kaffekokaren hänger i en kedja ovanför. Sovsäckarna ligger i vindskyddet. Det blir trångt och mysigt när alla ska få plats. Men äventyret kan också finnas i det nära, runt husknuten. Det gäller bara att öppna sina sinnen.

1990 började jag jobba på fritidskontoret i Ulricehamns kommun. Tack vare mitt stora intresse för friluftsliv var det naturligt att jag fick uppgiften att ansvara för den kommunala friluftsverksamheten såsom drift och utveckling av vandringsleder, badplatser, friluftsområden mm. Inom det området har det hänt otroligt mycket under de här åren. Intresset för friluftsliv i alla former är numera riktigt hett. Det märks även inom besöksnäringen. Besökare är intresserade av vår natur och aktiviteter i naturen.

Lena Molander
Outdoor support

Outdoor support

Under ett par år var jag anställd som projektledare för ett Leaderprojekt ”Vandra i Sjuhärad” där målsättningen var att lyfta fram och marknadsföra de vandringleder som var så pass bra att de skulle funka att användas i paketlösningar för vandringsturister. Projektet har fortsatt i lite olika skepnader under sex år. Nu har sjuhäradskommunerna med några undantag bestämt sig för att fortsätta med samverkan kring ”Cykla och vanda i Sjuhärad”. Samarbetet innehåller några olika delar dels att inspirera invånarna i kommunerna att använda våra cykel- och vandringsleder utifrån ett folkhälsoperspektiv, man mår ju så bra av att bara vistas ute i naturen. Dels för att öka besöksnäringen genom att kunna erbjuda bra cykel- och vandringspaket. Oftast har det stupat på att det saknas någon som samordnar och säljer paketen – Det ska jag göra nu! Jag känner mig trygg i den kompetens och erfarenhet jag har genom mitt friluftsintresse och det jobbet jag har haft under lång tid. Jag vet vad det här handlar om.  Runt omkring mig finns det så många duktiga människor inom turismverksamheterna i kommunerna som stöttar mig fullt ut.