Vandra en dag på Åsundenleden

En vandring på ca 12 km som går på en del av Åsundenleden – en vandringsled som i sin helhet är 49 km och går runt sjön Åsunden i ett omväxlande jordbruks- och skogslandskap. Leden passerar två naturreservat varav man besöker ett av dessa under vandringen. Den här turen går på västra delen av leden, som vi tycker är den finaste delen av Åsundenleden. Ni får transport till Alhammar och därifrån följer ni vandringsleden norrut tillbaka till Ulricehamn. Turen går genom vackra lövskogar och vissa sträckor går alldeles intill sjön. På sina ställen är det riktigt kuperat.

Turen

Ni startar med taxitransport från Ulricehamns resecentrum till startplatsen för dagens vandring, Alhammar. Därifrån ansluter ni till Åsundenleden och följer den norrut tillbaka till Ulricehamn. En vandring på ca 12 km. Ni får lunch- och fikapaket med er som ni kan njuta av på någon av alla fina platser med utsikt över sjön.

Under dagen kommer ni att vandra i en omväxlande och inte sällan dramatisk natur, med höga klippbranter på flera ställen. Vid Alhammars grottor finns ett mäktigt klippområde som stupar ner mot sjön. Lövskogar växer naturligt runt hela Åsunden och några av dem är naturreservat. Ett av dem passerar ni under vandringen – Kråkebo naturreservat, och där mitt i grönskan känns det som att man vandrar i en lövsal. Där måste man bara stanna och lyssna på på kören av fågelkvitter! Här finns också en bokskog som helt får sköta sig själv. Träden får växa tills de dör och så småningom faller. Ni kan också klättra upp på Kåkebobergets topp och få en fantastisk utsikt över Åsunden och Ulricehamn.

Vandringen kan klassas som medelsvår till svår på grund av några branta partier. De sista ca 3,5 km fram till Ulricehamn är lätt vandring som går på mindre väg och cykelbana utmed sjökanten.

Avsluta gärna vandringen med ett besök på kallbadhuset när ni är tillbaka i Ulricehamn.

I anslutning till resecentrum finns parkering där du kan stå parkerad hela dagen.

Kostnad för paketet 850.-/person

Ingår i paketet:

  • Taxitransport till startplatsen
  • Lunch och fikapaket
  • Turbeskrivning o kartor
  • Servicejour

Önskar ni en guide med på turen 2500.-

För information:

Info@outdoorsupport.se

Tel 0702-775364