Dagstur på cykel 53 km

En cykeltur i ett vackert varierande landskap med sjöar, kulturmarker och gamla lövskogar på historiska platser med vackra herrgårdar och ett medeltida slott. Du kommer att besöka några av herrgårdarna som Birgit Th Sparre har skrivit om i sin romanserie Gårdarna runt sjön.

Ni startar turen i Ulricehamn med en taxitransport till Fästered vid Åsundens södra ände, här startar dagens cykeltur.  Härifrån cyklar ni på en liten slingrig grusväg genom landskapet fram till Hofsnäs och Torpa som ingår i Birgit Sparres roman ”Gårdarna runt sjön”. utmed vägen ni passerar ni Åsundsholm och Sjöred som även de ingår i romanserien.

Hofsnäs Herrgård ligger vackert vid yttre Åsunden i Torpa-näsets naturreservat bara ett stenkast från Torpa stenhus. På Hofsnäs Herrgårds café och bistro finns färdigt lunchpaket att hämta. Här erbjuds ett brett utbud av hembakade läckerheter och maträtter inspirerade av både säsongens och traktens lokala producenter. Herrgårdsköket är certifierat enligt Smaka på Västsverige. Handla också med dig lite godsaker från saluhallen. Passa på att utforska Torpanäsets naturreservat med fina promenadspår. Vid Hofsnäs finns också badplats, fiskemöjligheter och båtuthyrning. Fortsätt turen genom Torpanäset fram till Torpa. Att kliva in i Torpa Stenhus är som att förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Med sin unika arkitektur och vackra interiörer är slottet ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. En guidad slottsvisning ingår i paketet. Efter intressanta upplevelser på Torpa och Hofsnäs är det en lättcyklad tur på 32 km tillbaka till Ulricehamn. Från Hofsnäs tar ni er till den lilla byn Månstad där ni går på den gamla banvallen som nu är cykelbana och cyklar norrut mot Ulricehamn. En vacker sträcka som går utmed sjöarna Sämsjön och Åsunden hela vägen till Ulricehamn. Vid Marbäck rekommenderar vi att ni gör en avstickare till ”Hemma på Källebacka” (öppet fredag, lördag och söndag), en gårdsbutik med tillhörande kafé, fylld med inredning, diverse växtligheter och godfika.

Underlag och typ av väg: grusväg, mindre landsväg och asfalterad cykelbana

Turens längd 53 km

Ingår i paketet:

  • Lunchpaket på Hofsnäs
  • Guidning i Torpa stenhus
  • Transport från Ulricehamn till Fästered
  • Vägbeskrivning och karta
  • En skriftlig guide med information om Gårdarna runt sjön som passeras utmed turen
  • Servicejour

Tillägg:
Möjlighet finns att hyra cykel 300 kronor

En guide som cyklar tillsammans med er på turen 2000 kronor

Paketet är bokningsbart maj – september.

Bokningsbara dagar

30/4

Maj: lördag-söndag

Juni: 1-19 lördag-söndag,   20-30 måndag-söndag

Juli: måndag – söndag

Augusti: 1 – 7 måndag – söndag,  8-31 onsdag – söndag

September: lördag – söndag

Pris: Från 950 kr/personPaketet lämpar sig väl för grupper.

Kontakta oss för kostnad för gruppbokning.