Vandra i pilgrimernas spår

Genom ett böljande natur- och kulturlandskap genomför vi en 13 kilometer lång vandring längs delar av Pilgrimsleden mellan Varnhem och Falköping. Här, i Svea rikes vagga passerar vi bland annat ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor samt en av Europas viktigaste fågelsjöar.

En vandring i historiska Varnhem. Hit kom cisterciensermunkar redan 1150 och anlade ett kloster. På höjden bakom klosterruinerna och klosterkyrkan ligger dessutom ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor – en privat gårdskyrka från vikingatiden som byggdes under 900-talet. Platsen kallas för Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.  Utgrävningen av Kata Gård har lett till en förändrad bild av den svenska historiebeskrivningen då den visar att Varnhem och Västergötland blev kristet ett sekel tidigare än övriga Sverige.

Vid lunchtid når vi platåberget Billingen, vars urberg är över 1 700 miljoner år gamla. Här njuter vi av landskapets vidunderliga utsikt. Här är ett utmärkt ställe att rasta och äta den medhavda matsäcken.

Här övergår turen i en lättare vandring uppe på bergsplatån och fortsätter sedan på stigar som tar oss ner för berget och vidare utmed en landsväg. Här får njuter du av en fantastisk utsikt över Hornborgasjöns vattenspegel. Hornborgasjön är en insjö belägen cirka 15 kilometer sydöst om Skara. Den räknas som en av Sveriges rikaste fågelsjöar och är särskilt känd för att tranor årligen dansar här både vår och höst. Du kan avsluta dagen med en guidning på naturum Hornborgasjön och fika på Café Doppingen.

BRA ATT VETA OM VANDRINGEN

Ca 13 km till största delen på skogsstig

3 höjdpunkter under dagen:

  • Historien om Kata Gård
  • Utsikten från platåberget Billingen
  • Hornborgasjön – en av Europas viktigaste fågelsjöar

Krav på speciella kläder eller speciell utrustning: Du som vandrar behöver ha på dig bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder.

Här kan du läsa mer om Pilgrimsleden mellan Varnhem och Falköping