Vandringar som vi tror barnen gillar

I Borås är naturen nära, både till parker, sjöar och stora skogar. Borås bjuder på en mängd olika friluftsmöjligheter, både precis runt knuten och lite längre bort. Oavsett om du vill vandra, fiska, cykla eller kanske bara sitta på en stubbe intill en porlande bäck så finns något för dig här. I omgivningarna kring Borås finns gott om vandringsleder. Vi har valt ut några leder som vi tycker passar bra att vandra tillsammans med barnen. Tillsammans med lederna har vi satt ihop vandringen med bra boende.

Vi erbjuder här ett vandringspaket med vandringar anpassande till barnen.

Pris: från 2100.- per person, barn upp till 13 år 800.-

Ankomstdag är fredag, lördag och söndag är vandringsdagar med vandringsäventyr utifrån något av våra turförslag.

Ni bor bekvämt på Hotell Solhem Park i rymliga familjerum med tre eller fyra bäddar där även barnen får sova i riktiga sängar. Hotellet ligger i stadsdelen Östermalm – ett lugnt och fridfullt område med promenadavstånd till centrum.

Eftersom ni är på plats redan på fredag så kan ni kan i lugn och ro äta en god hotellfrukost på lördag morgon innan vandringen.  Vill ni så kan ni också beställa middag till fredag kväll som serveras fram till kl 21.

Till lördagens vandring kan ni välja något av våra turförslag beroende på hur lång eller avancerad vandring ni vill göra. Ni får med lunchpaket från hotellet. Har ni önskemål om att få med en guide på turen så finns det möjlighet till det.

När ni kommer tillbaka till hotellet kan ni koppla av i hotellets bastu innan middagen som serveras på hotellet.

Söndagen checkar ni ut från hotellet innan ni ger er ut på nästa äventyr. Beroende på när ni känner att ni behöver vända hemåt väljer ni hur lång vandring ni vill göra idag. Ett besök på Vånga Mosse eller Trollstigen är kanske lagom idag. Vill ni kan vi välja till lunchpaket annars löser ni fika och lunch på något café eller matställe som ni väljer själva.

Har ni frågor och funderingar kontakta oss vi hjälper gärna till

info@solhempark.se

033-799 01 00

info@outdoorsupport.se

tel 0702-775364RYA ÅSAR

Ekskogen 4 km, lämplig från 6 år

Ett naturreservat i centrala Borås som erbjuder omväxlande natur ett fint område för olika typer av friluftsaktiviteter. Här finns ett omväxlande landskap med klippbranter, ekskogssluttningar, vidsträckta barrskogar och levande odlingsmarker. Stigar genom olika naturtyper leder till picknickplatser, sjöar och utsiktsplatser. Det är lätt att besöka området det är backigt på sina ställen. Här finns fina möjligheter till picknick och det finns flera grillplatser. Vid Ramshulan kan du titta på olika trädgårdsväxter. Här finns vatten och toalett.

Vi rekommenderar 4 km spåret ”Ekskogen” som utgår från parkeringsplatsen vid Björbostugan. Det ligger helt i naturreservatet Rya åsar. Man går genom kulturmarkerna vid Ramshulan bort mot Ryssby, där det finns fina utsiktsplatser nära leden, genom ädellövskog tillbaka via Högplatån och Björbo hage till Björbostugan. Spårets symbol är ett eklöv.Vindskydd och grillplats finns i nära spåret.

Parkering vid Björbostugan, därifrån cirka 20 meter till leden.

Klassning: Medel

VÄNGA MOSSE

Perfekt för familjeutflykter

På Vänga mosse kan barnen spana efter spännande fåglar från fågeltornen eller leta efter små ödlor i mosskanten, det finns det ganska gott om på sensommaren. Leden är barnvagnsvänlig och största delen går på en bred träspång.

500 meter från leden hittar du Vänga kvarn där du kan fika i grönskan, strax intill det porlande vattnet. Den gamla bydgdekvarnen har funnits sedan mitten av 1800-talet och lever fortfarande kvar. I kvarnen mals mjölet som på den gamla goda tiden. Mjölet används sedan på bageriet och caféet bredvid. Här finns också ett levande arbetslivsmuseum där man kan lära sig mer om hur de maler mjölet.

Längd från 2,3 km till 4,9 km beroende hur du väljer att gå.

Vänga mosse ligger 15 km norr om Borås längs riksväg 42 vid Vänga. Du kan starta både från den västra och den östra parkeringsplatsen.

TROLLSTIGEN

Barnvandringsleden Trollstigen 1,7 km, passar även de minsta barnen

Trollstigen utgår från lekplatsen i Sjöboparken (i korsningen Trollgatan/Nissegatan). Leden är ca 1,7 km lång och går både på mindre grusväg och på små skogsstigar. Leden är något backig. Längs leden kommer du att passera ett flertal spännande stationer i naturen och få följa med på trollet Kotte Mossmyrs sökande efter farmor i Trollskogen.

Parkering: Sjöbo Torg, därifrån ca 250 meter till där spåret startar

RÄVSTIGEN

Rävstigen är en 800 meter lång upptäcksstig för barn med olika lekmoment längs vägen. Barnen får bekanta sig med Rya Räv och hennes vänner och testa på roliga aktiviteter kopplat till friluftsliv.

Första etappen är svår att ta sig fram på med barnvagn, men det finns möjlighet att istället gå in via den vanliga entrén vid stora anslagstavlan och ansluta till stigen längre fram. Slingan är inte tillgänglighetsanpassad.

Välkomna önskar Rya Räv med vänner.