Sjuhäradsrundan – En upplevelse i kultur, konst och design

Välkommen att uppleva Sjuhärad i ett 3-dagars cykelpaket som förutom bekvämt boende bjuder på en tur genom vacker natur med rik kultur och spännande konst och design att njuta av utmed vägen.

Sjuhärad ligger i södra Västergötland och här samsas det anrika textilarvet med modern kultur samtidigt som naturen alltid är nära till hands. Området är fyllt av mysiga utflyktsmål, historiska sevärdheter, caféer, gårdsbutiker, hotell och pensionat där du sover gott om natten.

Cykelpaketet Sjuhäradsrundan tar dig från Borås, en stad fylld av konst och design, genom kulturlandskap och vacker natur, genom städer och orter som erbjuder upplevelser och bekväma boenden, och till slut tillbaka till Borås. Cykelleden är på totalt 15 mil och gå till största delen på en gammal banvall vilket gör den både lättcyklad och lättnavigerad. Och dessutom är den bilfri!

Sjuhäradsrundan – en cykelled runt Sjuhärad

En fördel med Sjuhäradsrundan är att du cyklar en runda och får start och mål på samma ställe. Paketet startar och slutar i Borås som har bra förbindelser med både tåg och buss, och du kan välja till att stanna en natt extra på bekväma Hotell Solhem Park, antingen före eller efter cykelturen, för att kunna uppleva mer av vad staden har att erbjuda. Här finns närmare 40 stora muralmålningar och otaliga små street art-installationer runt om i stadskärnan. Du kan också ladda ner en app som tar dig på en guidad tur genom staden. Det finns tre populära konstrundor att välja mellan.

Cykelleden tar dig genom totalt fyra kommuner och du cyklar genom flera tätorter. Bagaget transporterar vi mellan boendena. Du behöver bara tänka på att ta med vad du behöver för dagen på cykeln. Bagaget finns på plats när du anländer till hotellet. Vårt cykelpaket på Sjuhäradsrundan är ett ”all inclusive – paket”. Både lunch och middag är bokat åt dig under vägen. Längre ner kan du läsa mer detaljerat vad du får uppleva under cykelturen.

Cykelpaket Sjuhäradsrundan

3 cykeldagar, 2 övernattningar

Pris från 5600.- /person i dubbelrum

Barn 6-13 år från 3800.-

Startdagar är onsdagar och fredagar under perioden: 26/4 – 30/10

Dag 1

Borås – Ulricehamn

 • Lunch Älvåkers skafferi, alt. Café Vings Kvarn
 • Logi: Hotell Bogesund i Ulricehamn
 • Middag: Tvårätters på Restaurang bryggan

Borås  har länge kallats Sveriges textilstad och på senare år har även konsten fått en central plats i stadens identitet. När ni lämnar Borås och följer cykelleden mot Ulricehamn kommer ni först till Gånghester. Här finns en del av Sveriges textilhistoria. Eton har sedan 1928 tillverkat skjortor i hög kvalitet och huvudkontoret ligger fortfarande kvar här tillsammans med en Outlet. Varför inte göra ett besök innan turen fortsätter?

Resten av dagen bjuder på mer historia för den som är intresserad. Ni passerar bland annat en gammal kvarn i Dalsjöfors, en 1200-talskyrka i Hökerum och medeltida slottsruiner vid Vädersholm och Fagranäs. Det finns också flera sjöar utmed vägen där man gärna kan ta sig ett dopp och lunch får ni antingen på Älvåkers skafferi eller på Café Vings Kvarn.

Väl framme i Ulricehamn kan vi rekommendera ett besök på Kallbadhuset innan middagen på Restaurang Bryggan som ligger alldeles nere vid vattnet vid sjön Åsunden. Ert bagage väntar på er på Hotell Bogesund.

Dag 2

Ulricehamn- Tranemo

 • Frukost: Serveras på hotellet
 • Lunch: Glasets hus , Limmared
 • Logi: Sångbergs i Tranemo
 • Middag: Serveras i hotellets restaurang

Efter en god frukost på hotellet cyklar ni vidare utmed sjön Åsunden och passerar ytterligare många intressanta platser utmed vägen. Vid Skottek, till exempel, slogs vi mot dansken på Åsundens is och Sten Sture d.y. blev skjuten i benet av en kanon. Vid Marbäck hittade man de 10,000 år gamla resterna av Brädgårdsmannen. Historia och vacker natur samsas här och snart kommer ni fram till Vegby. Här rekommenderar vi ett stopp på Café Sjöparken där de bland annat säljer sin egentillverkade glass.

Med ny energi tar ni er vidare mot dagens huvudmål, Limmared. Här äter ni lunch på Glasets hus och sedan finns mycket att se och upptäcka. Limmared är mest känt för ABSOLUT-flaskan som tillverkas här på Limmareds glasbruk. Det är Sveriges äldsta igångvarande bruk och grundades redan 1740. Glasets hus är inte bara café och restaurang, utan har också museum, glashytta och barnaktiviteter. Om du inte vill lära dig blåsa glas kan du i stället besöka de många antik- och second hand-butiker som finns i ortens centrum. Här finns 14 stycken!

Från Limmared är det inte långt kvar till dagens slutdestination, Tranemo. Här hittar ni Tranemo kyrka som är väl värt ett besök. Den relativt moderna kyrkan från 1882 är designad av en Boråsarkitekt och har en väldigt ovanlig form. Den är nämligen sexkantig och har hela sju torn. Natten spenderar ni på hotellet Sångbergs, mitt i centrum, och där serveras även middag.

Dag 3

Tranemo – Borås

En bit utanför Tranemo kommer ni fram till Uddebo – en liten ort där mycket händer. Den lilla byn har blivit en kulturell mötesplats där invånare och besökare skapar evenemang så som festivaler, kurser och projekt inom alla möjliga genrer. Vad som står på schemat för dagen varierar, men centrum för aktiviteterna är det som tidigare var det stora möbeltygsväveriet mitt i byn.

Bara en liten bit vidare från Uddebo ligger det lilla brukssamhället Strömsfors där man hittar Strömsfors Bruk och Villa Strömsfors. Bruket är idag öppet för event och det vackra Villa Strömsfors har hotell och evenemangsverkasamhet för bokade gäster, men det finns mycket vackert att titta på utifrån. Det finns till exempel en berättarstig som slingrar sig längs ån Assman. Här finns skyltar där du kan läsa om de gamla byggnaderna och deras betydelse för orten.

Nästa stora ort är Svenljunga och här rekommenderar vi en fikapaus innan ni fortsätter vidare mot dagens lunchställe – Köksträdgården i Lockryd. Lockryd ligger vackert vid Sandsjön och där finns möjlighet att ta ett dopp innan sista sträckan tillbaka till Borås.

Detta ingår i paketet:

 • 3 cykeldagar
 • 2 hotellövernattningar
 • 2 frukost
 • 3 Lunch
 • 2 middagar varav en 2-rätters
 • Bagagetransport mellan boendena
 • Turbeskrivning och karta

Tillägg cykelhyra – hjälm och extra lås ingår i priset.

 • 7 växlad citybike med cykelkorg 550.-
 • Elcykel 7 växlad med cykelkorg 1500.-

Är ni en större grupp än 6 personer, eller har ni frågor om något?

Kontakta oss via mejl eller telefon så hjälper vi er!